Кредитиране на малък и среден бизнес

| Публикувана на: май 19, 2013


Във времена на криза, финансирането на малък и среден бизнес е от първостепенно значение. Малкият и среден бизнес се задъхва от всички тежести и ограничения от държавата и институциите, като цяло. Като добавим и свит пазар, то, мениджърите на малките и средните предприятия са изправени пред сериозни предизвикателства.

Съществуват различни дефиниции за това, какво точно значи малко и средно предприятие. В общия случай, малко предприятие е такова, което има до 50 работещи в него, а средно до 250. Според друга класификация, основен показател са счетоводните приходи, които също варират, но тавана е оборот под 5 милиона лева.

За да оцелее и да се развива, малкият и среден бизнес има нужда от финансиране. От поставените цели зависи и какъв кредитен или финансов продукт  трябва да се ползва и кой източник е подходящ. Формите за финансиране на малък и среден бизнес биват:
Кредити за оборотни средства или за инвестиране
Кредити и гаранции от Национален гаранционен фонд
Европейски програми за финансиране
Програми за селскостопански производители

Стандартните програми за кредитиране малък и среден бизнес, които банките в България предлагат, включват следните опции:
Избор на валута между лев, евро и долар.
Възможност за гратисен период в началото на кредита.
Срок на кредита между 5, 10, 15, 20 години или без ограничение. Зависи от офертата на конкретната банка.
За обезпечение на този вид кредити за малък и среден бизнес може да се ползват:
поръчител
ипотека
залог на парични средства
материално обезпечение
Възможно е отпускането му и без обезпечение, което зависи от надеждността на кредитополучателя и условията по офертата на конкретната банка.
А целта на финансирането бива в две посоки – за осигуряване на оборотни средства или за инвестиране в развитие на бизнеса.

Другият възможен източник на финансиране е Национален гаранционен фонд. Той е част от Група на Българска банка за развитие и е предназначен да осигурява гаранции за малки и средни предприятия. По-точно частична гаранция и според ресора на кредитираното предприятие, Фондът има договор с различни банки. Примерно, за гарантиране на одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони, Националният гаранционен фонд има споразумение със 7 търговски банки. Това са Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк, ЦКБ и Българо-американска кредитна банка.
Процента на гаранционно покритие е ограничен до 50% от размера на главницата или до 500 хил. Лева за инвестиционни кредити и кредити за оборотни средства. Срокът на гаранцията за кредитиране на малък и среден бизнес варира от до 10 години за инвестиционни кредити и до 2 години за кредити на оборотни средства. Минималният процент самоучастие в проекта е 5%.

Програми за за кредитиране на селскостопански производители, които са бенефициенти на субсииди от Европейските фондове. От тези програми на финансиране могат да се възползват земеделските производители, чиито проекти са одобрени, но все още не са получили средства.

Съществуват различни възможности за кредитиране на малък и среден бизнес, но несигурната вътрешно и външнополитическа обстановка, свитата покупателна способност и намалената конкурентоспособност и платежоспособност, силно стесняват алтернативите за източници на финансиране. Ръстът на просрочените и необслужвани кредити от малки и средни предприятия, плаши българските банки и ограничава кредитирането на малкия и среден бизнес.

Вижте също:

Кредитиране на студенти
Вие сте млад и амбициозен студент, който има нужда от средства за плащане на семестриалната такса в университета или просто за издръжка, имате възможност да кандидатстване за получаване на студентски кредит. Предлагането на кредитиране на студенти съществува у нас, като...

Търговска Банка Д АД – Д Банк
Търговска Банка Д АД(„Д Банк”) е учредена през 1992 г. „Д Банк”е търговска банка и е със статут на акционерно дружество. Тя се занимава и извършва операции в инвестиционното и търговско банкиране и банкирането на дребно. Банката има акционерен капитал...

Бизнес идеи
Всички искаме да успеем в нещо. За някои, това е да са в състояние да организират по-добре времето си, други искат да се забавляват, а трети е да направят успешен бизнес и да изкарат повече пари. Подготви ли сме списък...

Търся малък заем от частно лице – област София
Описание на обявата: Търся малък заем от частно лице – област София. Търся малък заем от частно лице-600лв. -за 800лв. подписвам пред нотариус-срокът за погасяване е 8мес Необходими документи/изисквания: не е уточнено Важи за област: София Референтен номер на обявата:...

Кредитиране – област София
Описание на обявата: Кредитиране – област София. Финансова група „Болкан” работи на българския финансов пазар от повече от осемнадесет години. Като финансова институция с лиценз от БНБ, ниепредлагаме финансиране срещу обезпечение /недвижимо имущество/ . Всички наши клиенти получават бързо и...

| Сподели: Twitter | Facebook | Email
| Тагове: , , , централен кредитен регистър, бърз кредит пловдив, обб кредити

Добави мнение