Търся заем

| Публикувана на: юни 28, 2012


tyrsq zaemТърся заем. Сигурно често ви се е случвало да го казвате или мислите по различни причини. Например – искате да отидете на почивка, а парите не ви стигат. Или пък искате да си купите нов хладилник или телевизор. Или ви е омръзнало да се потите у дома и мечтаете да сложите климатик. А, може просто да ни ви достигат пари в момента за покриване на неотложните разходи.

Тогава имате няколко варианта:

-    Да потърсите заем от близък, роднина или приятел
-    Да изтеглите банков кредит
-    Да вземете пари назаем от небанкова финансова институция

Всеки един от тези варианти има своите предимства и недостатъци, следва да разгледаме отблизо всеки едни от тях.

Във времена на криза, към който и близък да се обърнете с „търся заем“ , ще го накарате да помисли и да си направи сметка дали може да си позволи да се лиши от исканата сума за известно време и дали може да разчита, че ще върнете заема в уговорения срок. Защото не са малко случаите, когато подобни заеми, дадени на близки, отлежават с месеци, а понякога и с години. И като цяло, освен в краен случай, е по-добре парите да не застават между хората, защото всичко се случва и рискувате да си развалите отношенията.

Тегленето на банков кредит, когато търсите заем, е свързано с набавяне на най-много документи и време за тяхната проверка, както и да на кредитната ви история. Ако се осигурявате редовно на достатъчна сума и нямате проблеми с погасяването на предишни кредити, има голяма вероятност да ви отпуснат банков кредит. Но това не е най-добрият вариант, ако парите ви трябват веднага.

Да потърсите заем от небанкова финансова институция е най-лесният и бърз вариант, стига да ви одобрят, разбира се. Тези фирми предлагат бързи или дори онлайн кредити. Разглеждането на искането, одобрението и отпускането на заема, отнемат от няколко минути до няколко часа. Можете дори да не излизате от вас, ако имате компютър с интернет, банкова сметка и електронен подпис, който ви е необходим за подписване на договора. Всичко това, обаче, има своята цена и тя е високата лихва на кредита. В общия случай, около 20%. Със сигурност лихвата е по-висока от който и да е потребителски банков кредит, например. Бързината на отпускане, не се отразява на сериозността на сделката. Защото, ако се забавите с вноските, следват същите стъпки като при просрочен банков кредит, стигащи до принудително събиране на задълженията. Освен това, бързите кредити са ограничени по размер – до около 500 лв. в зависимост от фирмата, която ги отпуска.

Който и вариант да изберете, трябва да го съобразите с вашите нужди и възможности. Повечето хора имат нужда от повече пари, отколкото разполагат, затова репликата „търся заем“, може да се чуе често и от най-различни страни, включително и фирми. Положението при бизнес кредитите е по-сложно. Там освен критна история и моментните възможности на фирмата, се взимат предвид и минали обороти, платени данъци и дългосрочни договори. Най-добър шанс за отпускане на фирмен кредит, фирмите имат от банката, където имат банкови сметки и държат парите си.

Няма подобни публикации.

| Сподели: Twitter | Facebook | Email
| Тагове: , лихва ипотечен кредит, burzi zaemi, потребителски кредити

Добави мнение